Tiesitkö että partiotoiminta alkoi Porissa jo vuonna 1910 ja ensimmäinen partiolippukunta, Björneborgs Riddargossar, perustettiin kaupunkiin jo vuonna 1911!
Älyvapaat leikit

seuraavat leikit on kopioitu luvan kanssa Jaakko Vainion vuonna 2008 ilmestyneestä leikkivihosta
Hesejumppa

Normaalitilassa leikkijät hölkkäävät ympäri kenttää. Leikinjohtaja huutaa jotakin seuraavista: hampurilainen, kerros, pirtelö, ranskalaiset, kananugetit. Hampurilaisella leikkijöiden pitää muodostaa mennä pareittain päällekkäin makaamaan ristiin. Kerroshampurilaisessa mukaan tulee kolmas. Pirtelössä nostetaan oikea käsi pilliksi ja nostetaan oikea jalka koukkuun sivulle. Ranskalaiset kierivät maassa. Kananugetit kyykkykävelevät, heiluttavat siiventynkiä ja pitävät kanamaista ääntä. Halutessa voi väärästä tai liian hitaasta toiminnasta rangaista esimerkiksi punnerruksilla. Tämä leikki sopii myös urheilun alkulämmittelyksi.

 

Keppi

Leikkijät asettuvat seisaalleen piiriin. Leikinjohta ja pudottaa kepin vasemmalla puolellaan

olevan jalan viereen. Tämän tulee siirtää jalkansa siihen, mihin keppi putoaa, myös suunta

sama. Jos keppi putoaa selvästi liian kauas (esim. jalkaterän mitta), ei tarvitse siirtyä. Siir-

tyvä jalka on aina keppiä lähinnä oleva. Kun jalka on siirretty, pudotetaan keppi seuraavalle.

Jos kaatuu tai ottaa kädellä tukea maasta, putoaa pelistä.

 

Kotkot

Leikkijät asettuvat lattialle makaamaan kalanruotomuodostelmaan, ts. siksakkiin pään kaverin vatsan päällä. Kaikki rauhoittuvat, ja hiljaisuudessa jonon ensimmäinen aloittaa sanomalla kot. Jonon toinen sanoo kotkot, kolmas kotkotkot jne. Tarkoitus on saada kotkotusketju menemään päästä päähän. Jos joku nauraa tai ääntelee tämän prosessin aikana, aloitetaan kotkotukset jonon alusta. Hyvä iltaleikki.

 

Kulta jos rakastat minua

Leikkijät seisovat piirissä. Ensimmäinen aloittaa menemällä vierustoverinsa luo ja sanomalla Kulta, jos rakastat minua, hymyile minulle! tavoitteenaan saada uhri nauramaan. Uhri pelastuu, jos onnistuu sanomaan Kulta, rakastan sinua kyllä, mutten voi hymyillä sinulle nauramatta. Siitä, miten tästä jatketaan, on kaksi versiota: a) jos uhri ei naura, Kulta jatkaa seuraavan luo ja vapautuu vasta, kun joku nauraa hänelle TAI b) jos uhri ei naura, hän saa vuorostaan naurattaa seuraavaa, ja naurajat putoavat pelistä.

 

Tättän tättän

Kuten Kulta jos rakastat minua, mutta vierustoveria kutitetaan hellästi leuan alta ja sanotaan tättän tättän, tättän tättän. Tähän ei vastata mitään.

 

Lentokonejumppa

Leikkijät asettuvat jonoon ja nostavat kätensä sivuille, he muodostavat lentokoneen. Ensimmäinen leikkijä on kapteeni, joka kertoo millaista lentosäätä on luvassa. Alussa tapahtuu nousukiito - lähdetään kulkemaan kiihtyvällä vauhdilla kyykyssä, kumarassa kulkien. Kun tasainen lentokorkeus on saavutettu, vauhti tasaantuu ja alkaa matkalento, jossa tehdään hieman kaarroksia, joissa toinen siipi menee alemmas. Matkan aikana koetaan erilaisia sääolo ja. Esimerkiksi voidaan kohdata ilmakuoppia (edetään hyppien nopeasti pieniä hyppyjä tai kyykkyjä tehden) matkalla voi myös tulla myrsky (ra jua heiluntaa, laskeudutaan alemmas eli koukistetaan polvia) tai kohdataan pientä turbulenssia (siivet heiluvat hieman eli tehdään kämmenellä pientä ympyrää). Lopulta laskeudutaan eli toimitaan samoin kuin nousukiidossa, mutta päinvastoin.

 

Norjalainen jalkaleikki

Leikkijät asettuvat varsin tiiviiseen piiriin ja tarttuvat toisiaan käsistä. Leikin aloitta ja siirtää toisen jalkansa koskemaan vasemmalla puolella olevan leikkijän jalkaa. Tämä siirtää kosketettua jalkaa vasemmalla puolellaan olevan leikkijän jalan viereen jne. Jos leikkijä ei pysy pystyssä tai jalat liikkuvat siirtovaiheen ulkopuolella, hän putoaa pelistä.

 

Pikkukissa

Leikkijät istuvat piirissä pikkukissan ympärillä. Pikkukissan tehtävä on saada valitsemansa leikkijä nauramaan. Kun hän valitsee uhrinsa, saa hän keino ja kaihtamatta mennä purnaamaan hänen luokseen. Leikkijä selviää tilanteesta silittämällä kissaa ja sanomalla voi pikku kissa parkaa, kolmesti. Leikkijän pitää koko a jan katsoa kissaa. Jos hän nauraa, hänestä tulee uusi kissa, mutta jos hän selviää kokeesta, kissan on etsittävä uusi uhri. Ps. Kutittaa ei saa.

 

Sammakol' on imukuppi

Kukaan ei ole tajunnut tämän leikin ideaa. Leikkijät menevät piiriin ja tekevät itselleen sammankonsilmät liittämällä etusormen ja peukalon lenkiksi ja jättämällä muut sormet harittamaan. Tämä maski puetaan naamalle sormenpäät alaspäin, lenkit silmälaseiksi. Tästä suoriuduttuaan leikkijät menevät kyykkyyn, kävelevät ympyrässä kyykkykävelyä ja hokevat rytmissä sammakol on imukuppi, sammakol on imukuppi... Leikinjohta ja voi kannustaa pieniä urheita sammakoitaan. Leikki päättyy kun joku tajuaa sen lopettaa tai sammakot kaatuvat tuupertuneina maahan.

 

Ship Boeing

Leikkijät istuvat piirissä huulet hampaiden ympärillä siten, ettei hampaita näy. Leikinjohta ja aloittaa osoittamalla suunnan (esim. myötäpäivään) ja sanomalla ship. Seuraava toistaa jne. Suuntaa voi vaihtaa sanomalla vuorollaan ship boeing. Porukkaa putoaa pois sitä mukaa kun heidän hampaansa paljastuvat hysteeristen naurukohtausten tuloksena. Leikkiä voi leikkiä myös esimerkiksi eläinten nimillä niin että uuden eläimen sanomalla suunta vaihtuu.

 

Sukellusvene

Muodostetaan esim. viiden hengen jonoja. Jokainen ottaa edessä olevaa olkapäistä kiinni. Kaikki paitsi jonon viimeiset laittavat silmät kiinni. Viimeinen on kapteeni ja ohjaa sukellusvenettä. Käskyt kulkevat koko sukellusveneen läpi. Taputus olkapäille tarkoittaa eteenpäin/lisää vauhtia. Nykäisy olkapäistä tarkoittaa hidasta. Taputus oikealle/vasemmalle olkapäälle tarkoittaa oikealle/vasemmalle. Taputus päälaelle tarkoittaa torpedoa, jolloin ensimmäinen pyöräyttää käsiään edessään laajassa kaaressa. Ainoastaan kapteeni saa antaa käskyjä. Jos torpedo osuu, osuman saanut toinen sukellusvene menettää yhden miehistöstään ja jatkaa lyhyempänä. Yhdenmiehen sukellusvene uppoaa. Jos ote olkapäistä pettää, vene menettää yhden miehistöstään.

 

Synnytys

Leikkijöistä yksi valitaan synnytettäväksi. Jos leikkijöitä on parillinen määrä, yksi kätilönä. Muut asettuvat tiiviiksi parijonoksi. Parit kääntyvät toisiaan vasten ja istuvat alas. Parit halaavat toisiaan niin, että heidän väliinsä jää mahdollisimman pieni rako. Synnytettävä ujuttautuu näin muodostuneen synnytyskanavan läpi. Mahdollinen kätilö auttaa työntämällä/vetämällä.

 

Tasapainoilua

Tehdään ensin 15x20cm kortteja, joissa on kaksi ruumiinosaa. Käännetään kortin nurin ja nostetaan aina yksi. Tämä kortti pitää saada mainittujen ruumiinosien väliin. Seuraavalla kierroksella otetaan uusi lappu, mutta edellisen pitää pysyä paikallaan.

 

Terve mieheen terve terve!

Leikkijät seisovat piirissä, yksi kiertää kehää ulkokautta koskien jokaisen selkään sanoen banaani. Jonkun kohdalla hän sanookin yllättäen vinkkelibanaani ja lähtee juoksemaan. Myös Vinkkelibanaani lähtee juoksemaan, tosi vastakkaiseen suuntaan (niin kuin pikipadassa). Kohdatessaan juoksijat ottavat toisiaan käsikynkästä, menevät maahan selälleen,potkivat jaloillaan ilmaan ja sanovat terve mieheen terve terve!. Tämän jälkeen he könyävät ylös ja jatkavat juoksuaan. Se, kumpi ensiki ehtii vapautuneeseen paikkaan, saa pitää

sen, ja häviä jä jatkaa piirin kiertämistä.

 

Turskan tappaminen nauruun

Leikkijät asettuvat pöydän ympärille niin, että heidän leukansa on pöytälevyllä ja muut leikkijät näkevät heistä ainoastaan pään. Sitten aloitetaan kierros. Ensimmäinen sanoo he, toinen hehe, kolmas hehehe jne. Muut leikkijät katsovat aina senhetkistä hehettä jää. Jos nauraa tai hehettää väärän lukumäärän, putoaa pois pelistä. Toimii parhaiten väsyneenä.

 

Vompoti

Leikkijät istuvat piirissä. Piirissä lähtee kulkemaan juna siten, että jokainen vuorollaan sanoo tsuku-tsuku. Kun on menty pari kierrosta, otetaan kaksi vapaaehtoista, joista tulee SILTOJA. Kun juna jälleen kiertää piirissä, osuessaan silta-ihmisen kohdalle puomit (siltaihmisine kädet) menevät auki ja kiinni ja kuuluu kilin-kolin. Tämä jatkuu koko leikin ajan. Leikkiä jatketaan aina parin kierroksen ajan ja välillä otetaan mukaan uusia vapaaehtoisia seuraavassa järjestyksessä (vapaaehtoiset voivat tehdä toimintonsa missä kohtaa tahansa.): Yksi vompoti, joka tekee sormista korvat ja huutaa vompoti-vompoti, jolloin muut leikkijät jarruttavat jalalla ja huutavat skriik. Seuraava vapaaehtoinen sanoo tea is ready ja vastakkaista sukupuolta olevat leikkijät vastaavat I'm coming, darling. Seuraavaksi tulee lentokone, joka kaartelee käsillään hurjia kuvioita. Muut osoittavat taivaalle ja huutavat oo. Viimeisenä mukaan tulevat japanilaisturistit, jotka nappaavat kuvia klik-klik aina kun jotakin edellä mainituista tapahtuu (silta, vompoti, teekutsu, lentokone).

 


Nettivastaava: info
@porinpartiolaiset.fi

JoomlaTheme.net